Vad gör en elektriker?

Min bästa kompis har fått jobb som elektriker i Helsingborg på en firma. Det är något som jag aldrig tänkt att jag skulle bli så jag utbildade mig till någonting annat men det är nästan så att jag ångrar mig. Det verkar vara ett hårt jobb som kräver stora muskler och nerver av stål? Men tydligen är det inte så trots allt!

Enligt min vän är elektriker mycket efterfrågade just nu på grund av ständiga byggnadsarbeten som pågår i vårt land just nu. Så de kan välja var de vill arbeta; och att min vän valde att ta jobb som elektriker i Helsingborg beror på att han har träffat en tjej som bor där, och då ville de prova att bo ihop för att sedan skaffa barn och kemin stämmer. Han har sagt att han trivs bra och att han fått många arbetsuppgifter som nästan kändes för svåra. Men han får gå bredvid och lära sig det han inte kan. Ingen kan kunna allt. Det vanligaste han gör är elarbeten i lägenheter och villor men även mer och mer inom industrin. Är det här ett jobb för kvinnor. Måste man ha muskler? Jo, det viktigaste är att man har en hjärna som kan analysera och tänka logiskt och där är kvinnor som regel något bättre än killar. Dessutom får man inte vara för impulsiv och tjejer tänker ofta en gång extra vilket kan behövas när man jobbar med starkström. Elektrikern ansvarar för installation och underhåll av elkablar, uttag och belysning. Detta kräver kunskap om olika system som AC/DC, lågspänning/högspänning och 230 volt. Förutom detta måste du också kunna läsa elektriska diagram och manualer. Som tur är kan du bli elektriker genom en yrkesskola eller en elektrikerlärling och lära dig allt eftersom. Kanske blir det så att jag satsar på det här jobbet och skolar om mig!